Investeringsbedrägerier

Har du fått ett mejl eller samtal från placeringsrådgivare som erbjuder en lönsam investering? Eller ett erbjudande via sociala medier om att spekulera i råvaror, traditionella valutor, kryptovalutor eller certifikat? Det kan röra sig om ett investeringsbedrägeri.

Tänk på det här

  • Låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det ofta det.

  • Kontakta din bank och polisanmäl om du blivit utsatt för ett bedrägeri. Du kan även tipsa Finansinspektionen som kan varna via sin varningslista.

  • Vill du investera? Undersök företaget innan du ingår avtal. På Finansinspektionens webbplats kan du se om bolaget har tillstånd för sin verksamhet eller finns med på varningslistan.

Mer om investeringsbedrägerier

Investeringsbedrägerier börjar ofta med att du får ett telefonsamtal från någon som erbjuder en lönsam investering. Du kan även få erbjudande via sms eller e-post.

Bedragaren är ofta kunnig och inger förtroende. Ofta finns även en hemsida som ser äkta ut.

Annonser på sociala medier

Investeringsbedrägerier kan även inledas genom falska annonser i sociala medier eller på internet.

Annonserna har ofta intervjuer med kändisar som berättar hur de tjänat mycket pengar under kort tid med en ny metod. Kändisarna är inte tillfrågade. De utnyttjats bara för att skapa intresse. Du uppmanas att skicka in dina kontaktuppgifter och får då ett erbjudande om en investering.

Börjar ofta med små summor

Oftast inleds bedrägeriet med att man sätter in en mindre summa, ett par tusen. Det följs sedan av uppmaningar att sätta in mer och mer pengar.

Ibland får man även en inloggning där man ser hur värdet stiger. Detta är manipulerat för att skapa trygghet och övertyga om att man ska sätta in mer pengar.

Har du en gång blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri är risken stor att bedragare försöker igen. Ibland tätt inpå det första bedrägeriet och ibland först flera år senare.

Det kan handla om en ny investering. Någon kan även ringa och erbjuda dig hjälp att få tillbaka förlorade pengar.

En annan variant är att du ska betala någon form av avgift för att få hjälp. Bedragaren kan påstå att det till exempel är en kontraktsavgift, licensavgift, skatt eller bankavgift.

Du kan kontrollera uppgifter om ett företag inom den finansiella sektorn hos Finansinspektionen och dess motsvarigheter i andra länder.

Finansinspektionens företagslista och varningslista

I Finansinspektionens företagsregister hittar du företag som har tillstånd att bedriva finansiell verksamhet eller är registrerade hos Finansinspektionen.

Finns företaget inte med? Då ska du inte göra affärer med det företaget.

Var också noga med att kontrollera att telefonnummer och postnummer du fått av företaget stämmer överens med de officiella uppgifter myndigheterna har.

Kontakta Finansinspektionen om du misstänker att du blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri. Finansinspektionen kan inte driva ditt fall vidare. Det behöver du göra själv. Men om du tipsar Finansinspektionen kan du bidra till att förbättra finansmarknaden.

Till Finansinspektionens företagsregister

Till Finansinspektionens register med varningar för företag

Det finns flera saker du kan tänka på för att undvika att bli lurad:

  • Får du ett erbjudande som låter för bra för att vara sant så är det oftast så.
  • Lägg på om någon ringer och vill övertyga dig till att investera.
  • Tillåt aldrig någon du inte känner att fjärransluta till din dator.
  • Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon annan.
  • Logga inte in på din bank på någon annans begäran.
  • Lämna aldrig ut dina inloggningskoder.
  • Investera aldrig om du inte förstår vad det handlar om.
  • Vill du investera – kontrollera företaget.

Om hur du undviker investeringsbedrägerier på konsumenternas.se

Gör en polisanmälan om du drabbats av investeringsbedrägeri. Det kan du göra oavsett om du hunnit betala in pengar, redan vet att du förlorat pengarna eller bara är utsatt för ett försök till bedrägeri.

Har du precis skickat iväg en betalning via din bank eller ditt kort? Då kan du försöka stoppa den. Kontakta din bank eller kortutgivare.

Investeringsbedrägerier på Polisens webbplats

Fick du svar på din fråga?

Källa: Finansinspektionen

Granskad: 15 maj 2024